Dýňové hranolky a zapečená dýně s bramborami

Dýňové hranolky a zapečená dýně s bramborami

Jednou z věcí, kterou na podzimu miluji a na kterou se pravidelně těším, jsou dýně. Ani ne tak jako dekorace, kreslení po nich přenechám holkám, ale spíše jako složka v mém jídelníčku.

Tato oranžová zelenina se dá v kuchyni připravovat jak na slano, tak sladko a najdete s ní asi tisíce receptů (pár jich najdete na mém starém blogu). Jelikož já ale v poslední době připravuji spíš jednoduchá a rychlá jídla, která jsou však chutná, přináším vám dva recepty, které tato kritéria dokonale splňují. Budete je mít asi za půl hodiny a pochutnáte si na nich celá rodina (a myslím že i ti, co dýně moc neprožívají).

dynove hranolky

DÝŇOVÉ HRANOLKY S PARMAZÁNEM

Snadnější recept na dýně snad ani nenajdete. A přitom je to taková pochoutka! A i moje holky si je daly, což je co říct.

Ingredience:

  • 1/2 máslové dýně Česká farma z Billa
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • sůl
  • parmazán na posypání
  • lžička olivového oleje

Postup:

  1. Dýni si nahrájíte na nudličky (i se slupkou).
  2. Následně ji osolíte a potřete olejem a obalíte v kukuřičném škrobu. Je fajn, když se jakoby rozpustí s není moc viditelný.
  3. Já hranolky pekla v AirFryer cca 15 minut, ale můžete je péct i v troubě na grilu.
  4. Slupka krásně změkne a hranolky jsou s ní křupavější. Ještě za teple je posyte sýrem a podávejte.

ZAPEČENÁ DÝNĚ S BRAMBORAMI A SE SÝREM

Také velmi jednoduchý recept. Tento pokrm můžete využít jako přílohu, nebo jen tak. Můžete do něj přidat i kousky šunky nebo slaniny, meze se nekladou 🙂

Ingredience:

Postup:

  • Dejte si rozehřát troubu asi na 180 ºC.
  • Nakrájejte dýni i oloupané brambory na tenké plátky.
  • Máslem si vymažte koláčovou formu a následně do ní pokládejte plátky brambor. Tuto vrstvu posypte sýrem.
  • Na bramborovou vrstvu naskládejte dýňové plátky a opět je posypte sýrem. Celé to završte bramborovou vrstvou.
  • V hrníčku si vyšlehejte smetanu s vejcem a osolte. Tímto zalijte brambory s dýní.
  • Horní část posypte zbylým sýrem, ozdobte rozmarýnem a ještě přidejte bohatou vrstvu strouhaného parmazánu.
  • Dejte péct asi na 30 minut, hlídejte dokud sýrová vrstva nezačne zlátnout.

Dobrou chuť!

Follow:

2 Komentáře

  1. Jana
    15. 10. 2019 / 17:03

    Ahoj Alice.
    Vaše dýňové speciality vypadají lákavě.
    Rozhodně oba recepty vyzkouším.
    Hezký večer Janina. 🙂

  2. Polévka z čočky
    26. 2. 2020 / 9:30

    Zkoušela jsem polévku z červené čočky. A byla moc dobrá, rychlá a chutnala i dětem jen se po ní zakouřilo… No jo a co vařit zase dnes? Děkuji za tip. Lenka