Jednou z věcí, kterou na podzimu miluji a na kterou se pravidelně těším, jsou dýně. Ani ne tak jako dekorace, kreslení po nich přenechám holkám, ale spíše jako složka v mém jídelníčku.
Tato oranžová zelenina se dá v kuchyni připravovat jak na slano, tak sladko a najdete s ní asi tisíce receptů (pár jich najdete na mém starém blogu). Jelikož já ale v poslední době připravuji spíš jednoduchá a rychlá jídla, která jsou však chutná, přináším vám dva recepty, které tato kritéria dokonale splňují. Budete je mít asi za půl hodiny a pochutnáte si na nich celá rodina (a myslím že i ti, co dýně moc neprožívají).
DÝŇOVÉ HRANOLKY S PARMAZÁNEM
Snadnější recept na dýně snad ani nenajdete. A přitom je to taková pochoutka! A i moje holky si je daly, což je co říct.
Ingredience:
- 1/2 máslové dýně Česká farma z Billa
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- sůl
- parmazán na posypání
- lžička olivového oleje
Postup:
- Dýni si nahrájíte na nudličky (i se slupkou).
- Následně ji osolíte a potřete olejem a obalíte v kukuřičném škrobu. Je fajn, když se jakoby rozpustí s není moc viditelný.
- Já hranolky pekla v AirFryer cca 15 minut, ale můžete je péct i v troubě na grilu.
- Slupka krásně změkne a hranolky jsou s ní křupavější. Ještě za teple je posyte sýrem a podávejte.
ZAPEČENÁ DÝNĚ S BRAMBORAMI A SE SÝREM
Také velmi jednoduchý recept. Tento pokrm můžete využít jako přílohu, nebo jen tak. Můžete do něj přidat i kousky šunky nebo slaniny, meze se nekladou 🙂
Ingredience:
- 1/2 máslové dýně Česká farma z Billa
- 6-7 brambor BILLA naše BIO
- máslo na vymazání
- strouhaný sýr švýcarského typu
- 1 vejce
- smetana
- sůl
- parmazán na posypání
- čerstvý rozmarýn
Postup:
- Dejte si rozehřát troubu asi na 180 ºC.
- Nakrájejte dýni i oloupané brambory na tenké plátky.
- Máslem si vymažte koláčovou formu a následně do ní pokládejte plátky brambor. Tuto vrstvu posypte sýrem.
- Na bramborovou vrstvu naskládejte dýňové plátky a opět je posypte sýrem. Celé to završte bramborovou vrstvou.
- V hrníčku si vyšlehejte smetanu s vejcem a osolte. Tímto zalijte brambory s dýní.
- Horní část posypte zbylým sýrem, ozdobte rozmarýnem a ještě přidejte bohatou vrstvu strouhaného parmazánu.
- Dejte péct asi na 30 minut, hlídejte dokud sýrová vrstva nezačne zlátnout.
Ahoj Alice.
Vaše dýňové speciality vypadají lákavě.
Rozhodně oba recepty vyzkouším.
Hezký večer Janina. 🙂
Zkoušela jsem polévku z červené čočky. A byla moc dobrá, rychlá a chutnala i dětem jen se po ní zakouřilo… No jo a co vařit zase dnes? Děkuji za tip. Lenka