fbpx

Vydatná polévka z červené čočky s rajčaty a mrkví

Sice jsem ten typ, který by mohl jíst zeleninové saláty celoročně, ale pochopila jsem, že teď na zimu mi studené jídlo neprospívá. Takže se tomu přizpůsobuji a občas nějaký ten polníček vyměním za pečenou zeleninu nebo polévku. Tato s červenou čočkou je ultra rychlá, takže ji zvládnete i ve shonu a tělu určitě udělá lépe než věci přímo z lednice. Navíc i zasytí a má díky čočce nějaké ty bílkoviny. (Jinak tato červená čočka je jediná luštěnina, kterou moje holky pozřou, v polévce ji ani nepoznaly). Rajčata s mrkví dodají polévce sladkost i vlákninu, takže potěší vaše chutě i zažívání. Dejte mi pak určitě vědět, jestli jste se do ní také pustili a jestli ve své kuchyni červenou čočku používáte. Dobrou a zahřátou chuť!

polevka z cervene cocky

Ingredience:

  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • 3/4 hrnku červené čočky Billa
  • 1/2 hrnku Basmati rýže Billa
  • 7 cherry rajčátek na větvičce Bon Via
  • 1 litr kuřecího vývaru
  • olivový olej
  • sůl
  • tymián
  • citrónovová šťáva

Postup:

  • Nakrájejte si na jemno cibuli a na menší kousky mrve.
  • Do většího hrnce dejte rozehřát olivový olej a na něm osmahněte cibuli s mrkví.
  • Následně nakrájete na plátky česnek a přidejte ho k zeleninové směsi. Přisypte rýži a nechte chvíli orestovat (asi 2 minuty).
  • Vše následně zalijte vývarem přisypte červenou čočku. Ochuťte tymiánem a asi po 5 minutách přidejte rajčátka (vcelku).
  • Vařte asi ještě 10 minut dokud rýže nezměkne. Podle potřeby dolijte vodou (čočka i rýže vývar zřejmě absorbují).
  • Na závěr osolte podle chuti a před podáváním zakapněte citrónovou šťávou.
  • Tip: Pokud si nepotrpíte na vegetariánská jídla, můžete polévku dopnit orestovanými kousky kvalitních párků, myslím, že hlavně děti to ocení.
polevka z cervene cocky

*Děkuji Billa za sponzorování receptu.

Follow:

1 Comment

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *